“Seorang telah melakukan satu dosa, lalu dia berkata: Wahai Tuhanku ampunilah dosaku. Lalu Allah azza wa jalla berfirman: HambaKu melakukan dosa dan dia mengetahui bahawa baginya tuhan yang boleh mengampun dan menghukumnya –dalam riwayat yang lain ditambah: Aku ampunkan dosanya-. Kemudian dia kembali melakukan dosa yang lain, dia berkata: Wahai Tuhanku aku telah melakukan dosa ampunilah dosaku. Lalu Allah berfirman: HambaKu melakukan dan dia mengetahui bahawa baginya tuhan yang boleh mengampun dan menghukumnya–dalam riwayat yang lain ditambah: aku ampunkan dosanya-. Lalu dia melakukan dosa sekali lagi, dia berkata: wahai Tuhanku aku telah melakukan dosa ampunilah dosaku. Lalu Allah berfirman: HambaKu melakukan dan dia mengetahui bahawa baginya tuhan yang boleh mengampun dan menghukumnya, maka aku ampunkan hambaKu ini, buatlah apa yang kau mahu aku ampunkan engkau”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

28 September 2011

Cara menghilangkan bosan


..CeriTa Mula...
Haha... entry kali ni mesti U All semua ketawa sampai bergegar KHAR, KZ, KUO, KAB, TMN NUSA, UPSI, dan seangkatan dengannya.Kalau x bergegar juga, aku x pastilah pula.. Apa yang  U All kena buat masa bosan di tempat kerja, rumah, bilik dan ketika study? nak tahu x?
1. Membunuh beberapa lalat.
2. Menempatkan mereka di bawah sinar matahari hingga kering selama satu jam .. kalau  tiada matahari masa tu.. panaskan dekat dapur gas, gunakan pengering rambut, iron or apa-apa yang panas.
3. Setelah kering, memilih pensil dan kertas ... Biarkan imajinasi anda mengalir.. jangan imajinasi benda yang bukan-bukan sudah lah...
Berikut adalah beberapa contoh ...

( cuba bayangkan lalat jantan dengan betina sedang bersantai dekat tengah laut, couple yang ter HOT dekat UPSI..ok x?)
( lukis gambar kuda, bayangkan lalat ni nak tungang kuda.. jangan ingat kita je boleh tunggang kuda.. lalat pon nak juga..)
( haha.. loklak betul lalat ni.. Yang ni "KOMPOM" jantan.. tengok dia punya pancut pon dah tau kan.. leh sampai pekan Tg. Malim tu..hehehe)
( Best pulak tengok lalat ni main binatang ni.. kalau U All yang main, mesti patah kan? btul x?)
( Tinggi Vs Rendah... kejinya buat perbandingan mcm ni kan...)
( aku suka yang ni.. pertandingan larian antara lalat-lalat... sah-sah lah yang tengah tu menang... klu dia kalah pon disebabkan masuk line orang lain atau tiba-tiba pensan lak kan... hehe)
(Yang ni lagi comel... ingat kuat sangat lah tu.. )

Kalau U all rasa bosan.. ikutlah cara ini untuk hilangkan bosan.. 

1 comment: