“Seorang telah melakukan satu dosa, lalu dia berkata: Wahai Tuhanku ampunilah dosaku. Lalu Allah azza wa jalla berfirman: HambaKu melakukan dosa dan dia mengetahui bahawa baginya tuhan yang boleh mengampun dan menghukumnya –dalam riwayat yang lain ditambah: Aku ampunkan dosanya-. Kemudian dia kembali melakukan dosa yang lain, dia berkata: Wahai Tuhanku aku telah melakukan dosa ampunilah dosaku. Lalu Allah berfirman: HambaKu melakukan dan dia mengetahui bahawa baginya tuhan yang boleh mengampun dan menghukumnya–dalam riwayat yang lain ditambah: aku ampunkan dosanya-. Lalu dia melakukan dosa sekali lagi, dia berkata: wahai Tuhanku aku telah melakukan dosa ampunilah dosaku. Lalu Allah berfirman: HambaKu melakukan dan dia mengetahui bahawa baginya tuhan yang boleh mengampun dan menghukumnya, maka aku ampunkan hambaKu ini, buatlah apa yang kau mahu aku ampunkan engkau”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

14 April 2011

ubi berbentuk manusia

Ubi aneh berbentuk tubuh manusia,ditemukan Zheng Dexun,seorang petani berasal dari china Langzhong.Penemuan 'luar biasa' itu tentu saja menarik perhatian umum.Ubi tanaman 'nyleneh' yang berada diantara ubi (bit) hasil tanaman Zheng itu berdiameter 62 cm.
ditemui pada 2008,ubi berpasangan
Uniknya,di bahagian 'kepala' ubi terdapat mata dan hidung yang menonjol.Sebagaimana bentuk tubuh manusia,ubi tersebut juga dilengkapi dengan lengan,kaki serta sedikit bergelombang mirip dada manusia.Ini bukan pertama kalinya seorang petani mencabut ubi berbentuk aneh dalam kebun mereka.Pada Desember 2008,ubi yang mirip dengan temuan Zheng juga pernah menggegarkan kota Shandong China. Malah, ubi yang ditemukan dalam tahun sebelumnya itu 'berpasangan'.Ubi bit yang ditemukan sebelumnya, terdiri dari dua bentuk tubuh manusia.Yang satu menyerupai perempuan dengan bentuk'dada' di bahagian atasnya,sedangkan satunya lagi didefinisikan sebagai lelaki kerana tampak maskulin dengan anggota tubuh yang menonjol dan menggantung di bahagian bawah.Temuan unik ini, menarik minat salah seorang penduduk dan membelinya dengan 600 yuan.Dia lantas mendirikan sebuah tempat khusus di rumahnya untuk menarik minat pengunjung.(suci/awc)

No comments:

Post a Comment